Opis projekta

EU_logo_rounded2
Obrt Lamex je dana 30.10.2017. potpisao ugovor o provedbi razvojnog projekta pod nazivom „Proširivanje proizvodnih kapaciteta u obrtu Lamex kroz nabavu stroja za strojno vezenje“ s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Projekt je odobren u okviru  Poziva na dostavu projektnih prijava „E-impuls“, kojeg  provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).
Obrt Lamex već dugi niz godina pruža usluge strojnog veza i štikanja, odnosno završne obrade odjevnih predmeta tekstilnim poduzećima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, čitave Republike Hrvatske te dijelu Europske Unije. Odobreni projekt nastavak je razvojnih aktivnosti usmjerenih osuvremenjivanju radnog procesa s krajnjim ciljem unaprijeđenja kvalitete proizvoda i optimalnog zadovoljavanja tržišnih potreba. Analizom poslovanja utvrđeni su problemi koje je moguće učinkovito riješiti provedbom spomenutog projekta.
 
Provedbom odobrenog projekta unaprijedit će se tehnološka opremljenost kao preduvjet daljnjem rastu i konkurentnosti na tržištu. U okviru projekta provest će se sljedeće aktivnosti:
(1) nabava stroja za vezenje s mogućnostima vezenja na gotovim odjevnim predmetima te
(2) nabava softwera za izradu dizajna za vez.
Naime, obrt posjeduje stroj za vezenje opremljen revolver glavama za rad na isključivo iskrojenim komadima. Stroj za vezenje s naprednim svojstvima, uz dosadašnje mogućnosti vezenja na iskrojenim dijelovima, omogućiti će vezenje na gotovim odjevnim predmetima i kapama. Dodatno, software za izradu dizajna za vez olakšat će izradu modnih detalja te dodatnih bordura, uz postizanje specijalnih efekata.